Muziek bij de Buren 2020
Steun Muziek bij de Buren

Selecteer het te doneren bedrag en geef aan of je anoniem wenst te doneren of niet, klik daarna op doneer. Het donatiescherm opent in een nieuw venster en je kunt je donatie betalen met iDEAL.

Bedrag


ik doneer anoniem (je hoeft geen mailadres in te vullen)

Benader mij via


 
 
BERICHTEN
Laat een berichtje achter in ons gastenboek

Ben jij de eerste die een leuk berichtje over Muziek bij de Buren achter laat?!
 
Home
 
welkom
info
Programma
programmakrant
aanmelden
Interviews
contact
Welkom bij Muziek bij de Buren Vlaardingen
Het hoogste punt van Vlaardingen
Op bezoek bij John en Nelly de Lange

Muziek bij de Buren brengt Vlaardingers naar bijzondere plekken in de stad, plekken waar je normaal niet komt. John en Nelly de Lange wonen bovenin de ‘Hoge Witte’, Hogerwerf 77. De deur van hun huis staat op 2 februari open voor wildvreemden. Terwijl deze bezoekers genieten van soulvolle muziek, kunnen ze direct een blik werpen over de hele stad.

Het uitzicht is adembenemend. ,"Als de avond valt en de schaduwen ontstaan, is het uitzicht het mooiste”, vindt Nelly. "We willen dit uitzicht graag delen met anderen. Daarom doen we mee. Tegelijkertijd is het ook een leuke manier om hier een leuke liveband te krijgen.”

John is een echte Vlaardinger. "Toen ik Nelly ontmoette ben ik verhuisd naar Hoofddorp vanwege haar werk. Dat was in 2008. Maar in 2014 wilde ik naar huis. Toen kregen we de kans om dit geweldige appartement te kopen.” En daar heeft John geen spijt van. ,"Dit is zo’n beetje het hoogste punt van Vlaardingen. Je kan kijken tot Den Haag, tot Rotterdam en je overziet het hele havengebied.”

Nelly weet uit ervaring dat meer mensen willen genieten van dit uitzicht. ,"Op sommige momenten, bijvoorbeeld oud en nieuw, komen er mensen via de lift naar de bovenste verdieping. In het halletje is een klein balkonnetje waar ze dan met z’n allen op gaan staan. Dan denk ik altijd: bel gewoon aan. Je mag best bij ons binnenkomen. Vinden we alleen maar gezellig. En dan heb je wat meer de ruimte om rond te kunnen kijken.”
BlauWDruk
What's in a name

Als je goed naar de foto kijkt dan zie je het: René Philip, Jan Hofman en John Boone deden al twee keer eerder mee met Muziek bij de Buren Vlaardingen. Toen onder de naam Philip, Hofman en Boone. Sinds kort is er een nieuwe naam: BlauWDruK en kwam basgitarist Peter Leerdam bij de band. De nieuwe naam verwijst naar een nummer dat ze zelf schreven, maar ook omdat hun band als het ware een blauwdruk vormt van wat ze zelf mooi vinden en welke muziek ze graag maken. 

Ze treden allemaal al jarenlang op, in verschillende formaties, vroeger vaak in coverbands, “dan ben je met andere dingen bezig” volgens René Philip. "Je wil zoveel mogelijk publiek aan je binden door populaire liedjes te zingen". Nu schrijven we de muziek zelf en maken we de liedjes die we zelf mooi vinden.

Meedoen met Muziek bij de Buren vinden ze fantastisch. Het is heel direct, je zingt recht in ‘iemand z’n smoel’, je kijkt hem aan terwijl je zingt. Er valt niets te verstoppen, het gaat echt om jouw liedje en hoe jij dat ten gehore brengt. Spannend maar ook echt heel erg leuk. 

Twee van de drie bandleden werken in het onderwijs, één is fysiotherapeut en één werkt in het ziekenhuis. Vorig jaar traden ze in een wat kleinere huiskamer op in de Holy. Dit jaar op eigen verzoek in de wijk Centrum. KADE40, Vlaardings eigen kunstcentrum met veel ruimte, midden in het centrum van Vlaardingen is de perfecte match voor de mannen van BlauWdruK!
Hubert neemt je mee op een kleine reis

Al drie jaar enthousiast deelnemer aan Muziek bij de Buren: Hubert Bosua. Deze voormalig leraar Nederlands brengt zijn eigen muziek met eigen teksten. Vaak gaat het over hemzelf, over iets wat hij meemaakt. En zo neemt hij je mee in een kleine reis door de tijd.

Hubert moedigt het idee van Muziek bij de Buren aan. "Ik doe graag mee aan dit soort warme projecten. Dit is een sociaal cohesieproject. En daarbij: de manier waarop ik mijn liedjes breng, sluit hier perfect bij aan.”

Wie het optreden van deze Vlaardinger bijwoont, gaat een half uur mee op reis. "Ik wil graag dat mijn teksten gehoord worden alsof je een boek leest. Ik vind het leuk dat mensen regelmatig naar me toe komen om vragen te stellen over mijn teksten. Zo werkt dat ook met boeken lezen. Een boek lezen is (ook) leuk omdat je er later met mensen over kan praten.”

De teksten van Hubert zijn vaak actueel. "Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een lied geschreven over de vluchtelingenproblematiek. Maar het gaat ook vaak over mijn eigen leven. Ik heb bijvoorbeeld drie totaal verschillende liedjes geschreven over de geboorte van mijn kleinkinderen.”

Dit jaar maakt Hubert het nóg persoonlijker. "Ik ben van plan om het optreden op te hangen aan een thema. Zo breng ik alle liedjes onder in een samenhangend verhaal.”
Het grootste popfestival van Vlaardingen
Muziek bij de Buren heeft meer podia dan Lowlands

Als we Rory Dickhof - algemeen manager van de Kroepoekfabriek - vragen wat het belang van Muziek bij de Buren is, hoeft hij geen seconde na te denken. "De Kroepoekfabriek staat voor live muziek en dit is het grootste popfestival van Vlaardingen. Op het Zomerterras hebben we 'maar' twee podia, Muziek bij de Buren heeft er 35. Dankzij de gastvrijheid van zoveel Vlaardingers kunnen we al die lokale bandjes een podium bieden op een festival."

Dit festival geeft zo'n enorm saamhorigheidseffect. Er wordt veel gesproken over individualisering en verharding van de maatschappij, terwijl op zo'n dag mensen voor wildvreemden de deur open zetten, ze binnen uitnodigen en ze nog een kop koffie of een glas wijn aanbieden ook. Dat is echt een sterk signaal tegen individualisering.

Als Kroepoekfabriek zijn we er trots op dat we dit soort initiatieven kunnen ondersteunen. Wij hebben dit evenement naar Vlaardingen gehaald, maar vervolgens is er een groep Vlaardingers opgestaan die de organisatie hebben opgepakt. Natuurlijk ondersteunen wij, met de locatie voor matchavond en slotfeest, met onze contacten, een luisterend oor, expertise en soms ook gewoon mankracht. Dat is ook waar de Kroepoekfabriek voor staat, ondersteunen van teams die dit soort dingen graag willen organiseren maar net dat extra duwtje in de rug nodig hebben. 

Daarnaast zorgt Muziek bij de Buren ervoor dat veel Vlaardingers met verschillende soorten live muziek in aanraking komen, de organsiatie zorgt voor een zeer gevarieerde programmering, mede omdat het aanbod van muzikanten ook zeer divers is. Ook komen er door de matchavond (als huiskamers en muzikanten horen aan wie ze gekoppeld zijn) en het slotfeest nieuwe gezichten in de Kroepoekfabriek. Een festival met alleen maar voordelen dus.
Niet alleen huiskamers
De bijzondere locaties van Muziek bij de Buren 2020

Muziek bij de Buren is een huiskamerfestival: het merendeel van de locaties zijn 'gewoon' woningen van Vlaardingers die hebben besloten de deur wagenwijd open te zetten voor wildvreemde mensen. Elke huiskamer heeft zijn eigen charme. Toch willen we een aantal bijzondere locaties uitlichten, omdat ze nét even anders zijn dan het gros van de deelnemende huiskamers.

Bezoekers van Muziek bij de Buren zijn ook dit jaar weer te gast in de Koepelkamer van Museum Vlaardingen. Deze ruimte is de ‘mooie kamer’ van een Vlaardingse reder in zijn woonhuis dat gebouwd is in 1742. In 1750 is de schitterende plafondschildering aangebracht. Vergeet dus niet om even naar boven te kijken als je luistert naar de muziek!

Iedere Vlaardinger kent het Delta Hotel wel. Normaal gesproken dé plek waar je je tijdens een lunch of diner kan vergapen aan de schepen die voorbijkomen. Tijdens Muziek bij de Buren niet, want voor de muziek moet je afdalen naar de wijnkelder (zie foto). Deze bijzondere ruimte is de enige door water gekoelde wijnkelder van de wereld, want aan de andere kant van de wand klotst het water van de Nieuwe Maas.

Voor het tweede jaar op rij doet inloophuis De Vlaardingse Boei mee aan Muziek bij de Buren. In dit inloophuis kunnen mensen die met kanker zijn geconfronteerd terecht voor steun. Behalve patiënten kunnen ook naasten en nabestaanden hier terecht voor een praatje met lotgenoten, deskundig advies of sociale ondersteuning. De deur staat voor iedereen open. Tijdens Muziek bij de Buren is dat niet anders, alleen klinkt er deze dag muziek in het pand aan de Hoogstraat.

Speciale aandacht voor twee zorgcentra die meedoen aan Muziek bij de Buren: Soenda en Zorghaven. Het geeft de bewoners van deze verzorgingshuizen dé kans om te genieten van livemuziek. De gemeenschappelijke ruimte op de begane grond in Soenda is groot genoeg om naast bewoners ook veel bezoekers van buitenaf te verwelkomen! Let op, bij Zorghaven aan de Oosthavenkade 56 ligt dat iets anders. In de huiskamer van deze kleinschalige particuliere zorginstelling is maar beperkt ruimte voor publiek van buitenaf. Wij vragen om uw begrip als de werknemers van deze zorginstelling u tijdens Muziek bij de Buren aangeven dat de ruimte vol is.

Naast bovenstaande bijzondere plekken zijn er nog meer atypische huiskamers om muziek te beluisteren tijdens Muziek bij de Buren! Ook op de volgende plekken klinkt er muziek:

  • Centrum voor kunst- en cultuureducatie KADE40 aan de Westhavenkade;
  • Gastouderopvang Tante Daan aan de Lusthofstraat;
  • Yogastudio Yoga Enzo aan de Hoogstraat;
  • De galerie van Har Hensgens aan de Smalle Havenstraat;
  • De winkel Omera aan de Markt;
  • De Cultuurwerkplaats aan de Vetteoordsekade;
  • De kas van de stadslandbouw Van Ruytenburch aan de Hofsingel;
  • Het ontmoetingspunt de Buurtkamer van de Windwijzer aan de Schiedamseweg.Drie acts in één huiskamer?
Binnen bij Claudia, Frank én Pepijn

“Als er iets cultureels georganiseerd wordt in de stad dan doen we graag mee. En als je dan je huiskamer mag openstellen voor andere Vlaardingers dan past dat helemaal bij ons. We houden ervan om ons huis open te stellen, de deur staat hier altijd voor iedereen open. Muziek bij de Buren past echt bij ons”, aldus Claudia.

Best bijzonder is dat The Legendary Orchestra of Love dit jaar voor de derde keer bij Claudia, Frank en Pepijn in de huiskamer speelt. Hoewel het niet ‘tegen’ de regels is, gebeurt het eigenlijk verder niet. Maar voor deze bijzondere huiskamer maken we graag een uitzondering. 

Pepijn heeft een verstandelijke beperking en vindt het soms lastig om bepaalde dingen te begrijpen. Voor hem staat Muziek bij de Buren gelijk aan The Legendary Orchestra of Love. En de muzikanten en Pepijn zijn door twee eerdere edities behoorlijk verknocht aan elkaar geraakt. Daarom hebben we besloten om deze huiskamer en muzikale act nog één keer aan elkaar te koppelen. Om iedereen een beetje te laten wennen aan andere matches hebben we bedacht om dit jaar twee acts in deze huiskamer te laten spelen. Ook Bart de Piraat, die vorig jaar bij de Vlaardingse Boei speelde, is te zien op de Kethelweg. 

En alsof er dan niet genoeg muziek bij deze buren klinkt, speelt Pepijn in de pauzes voor nieuwe binnenkomers op zijn draaiorgel op de veranda! Drie acts in één huiskamer, geweldig toch!